Home / Sağlık / TENEFFUS YOLLILA ENFEKSIYONLARANA DIKKAT

TENEFFUS YOLLILA ENFEKSIYONLARANA DIKKAT

Havaların değişken gitmesi ile birlikte toplumun Her kesiminde ve özellikle çocuk yaş gurubunda solunum yolları hastalıkları görülme sıklığının çok arttığını gözlüyoruz. Bunun en önemli nedenleri olarak toplu yaşam alanlarında enfeksiyon etkenlerinin kişiden kişiye el teması veya öksürük ,hapşırık sonucu hava yolu ile kolaylıkla bulaşmasını sayabiliriz. Toplumdaki genel düşüncenin aksine soğuk hava ile temasın hastalık üzerine direkt bir etkisi bulunmamaktadır. Bu korkular ile yeterince havalandırılmayan mekanlar enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır.

Burun tıkanıklığı ve akıntı en sık karşılaşılan ve ihmal edilen bir belirtidir. Üst solunum yollarının tıkanıklığı, sinüzit ve ortakulak enfeksiyonu gibi başka yerlere yayılıma zemin hazırlayabilir. Bu nedenle burun temizliğine ve çeşitli ilaçlar ile açık tutulmasına özen gösterilmelidir.

Öksürük çok genel bir belirti olup sıklığı, şiddeti ve niteliğine göre değişkenlik gösterir. Bazen kuru gıcıklanma şeklinde bazen yaş yani sekresyonlu (balgamlı ) ifade edilir. Çok özel durumlar dışında öksürük şurubu, grip ya da soğuk algınlığı şurupları kullanmak gereksiz hatta zararlı olabilir.

Ses değişikliği, hırıltı ve solunum sıkıntısı değişik solunum yolları hastalıklarının belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Önemli belirtiler olduğundan vakit geçirmeden doktor kontrolu gerekir.

Ateş, genel bir belirtidir. Her solunum yolu hastalıklarında görülebilir. Ateşin yüksekliği her zaman hastalığın şiddeti ile paralel olmayabilir. Hastanın genel durumu bize daha iyi yol gösterebilir. Genel olarak 38.5 üzerine çıkmadıkça ateş düşürücü ilaçlarlar kullanılması gerekmez.

Bilinmesi gereken bir diğer konu; kalabalık yaşam koşulları, sigara dumanına maruziyet, kreşe giden çocukların varlığı, yetersiz beslenme gibi durumlar solunum yolları enfeksiyonlarının daha ağır ve komplike bir şekilde seyretmesine neden olabilecektir. Ailelerinin bu durumu dikkatle değerlendirmesi gerekir. Alınacak önlemler ile hastalıklara yakalanma sıklığını azalacak, böylece daha az ilaç ihtiyacı olacaktır.

Solunum yolları enfeksiyonlarında destekleyici tedavi önemlidir. Dengeli beslenme, taze meyva ve sebze ile vitamın ve mineral desteği, yeterince sıvı alınması, burun tıkanıklığının giderilmesi gibi önlemler sıralanabilir. Anne sütünün tek başına 6 ay, daha sonra da ek besinler ile 2 yaşına kadar devam edilmesi solunum yolları enfeksiyonlarından korunma açısından önemli bir faktördür. Ayrıca aşılama programlarının dikkatli takibi ve belli dönemlerde grip aşısı (influenza ) uygulamaları hastalık sıklığı ve şiddetini azaltmada etkili rol oynayabilir.

Etiketlendi:

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir