Aşılar, İnsan ve hayvanlarda hastalık yapan mikropların bu etkilerini ortadan kaldırmak üzere geliştirilmiş son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler. Üretici firmadan alınıp aşılanacak kişiye uygulanana kadar tüm sağlık kuruluşlarında soğuk zincir sistemi içerisinde uygun ısı aralığında korunmakta ve Aşı Takip Sistemi (ATS) ile sürekli izlenmektedir.
Bağışıklama ise; aşılar sayesinde kişilerin hastalıklara karşı direncinin arttırılması sonucu o hastalığa yakalanmama veya hafif olarak atlatılması durumudur.
Aşılar neden gereklidir?
Tedavisi ilaçlarla mümkün olmayan ve yakalanıldığı takdirde sakatlık veya ölümle sonuçlanabilecek bulaşıcı hastalıklardan korunmak ancak aşılar ile mümkün olabilmektedir.
Aşılama sadece tek bir bireyi ilgilendirmez. Toplum içinde hastalığın yayılmasına da engel olur. Toplumsal bağışıklığın sağlanması ile hastalık etkenlerinin yer yüzünden yok olması sağlanır. (Örnek: Çiçek hastalığı yoğun aşılama sayesinde dünyada artık görülmemektedir.)
Kimler aşı olur?
Ülkemizde bütün çocuklar doğar doğmaz sağlık bakanlığımızın her yıl güncellenen Aşı Takvimine uygun olarak, aşılama programına ÜCRETSİZ olarak alınır. Bu Bağlamda Tıp Merkezimizde de devlet aşıları ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Aşı Takviminde yer alan aşılar:
-
Hepatit B, Hepatit A Aşıları
-
Karma Aşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci ve Menengit)
-
BCG Aşısı (Tüberküloz )
-
Pnomokok (Zatürre Aşısı )
-
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı
-
Suçiçeği Aşısı
Aşı Takviminde henüz yer almayan ancak sağlık bakanlığının yapılmasını tavsiye ettiği bazı aşılar daha bulunmaktadır.
*Rotavirus aşıları (Bu Virüsler 2 yaş altı bebeklerde ağır ishal hastalığına neden olabilmektedir.
*Meningokok bakterisine karşı aşılar (menengit adı verilen hızla seyreden ve ciddi ömür boyu sakatlık haline sebebiyet verebilecek hastalıklara karşı yüksek koruma sağlar.)
*Rahim Ağzı Kanseri ve Genital siğilleri önleyen aşı
Bu aşılar da kliniğimizde bulunmaktadır.
Belli bir program dahilinde uygulanan bu aşılar dışında, riskli durumlarda yapılması gerekli aşılarda bulunmaktadır. Kuduz, Tetanoz, İnfluenza aşılarını bu grupta sayabiliriz.
Aşıların koruyuculuğu birbirlerinden farklılıklar gösterir. Bazı aşılar ömür boyu koruma sağlarken bazıları kısmen koruyuculuk sağlarlar. Bu nedenle bazı aşıların uzun süre koruma sağlaması için belli dönemlerde tekrarlanması gereklidir.
Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmak her bireyin hakkı olmalıdır. Tüm aileler çocuklarının aşılanması konusunda sorumluluk almalı ve çaba göstermelidirler
Dr. Bülent Özkamer
Çocuk Sağlığı ve Hast. Uzmanı